Setembre 2020
Repertori
L. van Beethoven: Simfonia núm. 9, op. 125
Intèrprets
Marta Mathéu, soprano
Tànit Bono, mezzosoprano
Marc Sala, tenor
Josep-Ramon Olivé, baríton
Orfeó Català
Orquestra Simfònica Camera Musicae
Tomàs Grau, director
Notes al programa
PODEU GAUDIR DEL CONCERT EN STREAMING A TRAVÉS DE L’OCM DIGITAL HALL
https://ocmdigitalhall.com/concert/beethovens-ninth/
GERMANS, FORA TRISTESES!
La Novena simfonia de Ludwig van Beethoven ha estat protagonista en moments destacats de la història. La commemoració de la caiguda del mur de Berlín, o els actes de proclamació de la Segona República Espanyola amb Pau Casals al capdavant, són alguns dels esdeveniments on es va interpretar públicament. No és d’estranyar que des del 1985, una adaptació de Herbert von Karajan sigui l’himne oficial de la Unió Europea i que des del 2003 aquesta partitura sigui Patrimoni de la Humanitat.
Musicalment, la darrera simfonia de Beethoven és plena de novetats per a l’època, fet que la converteix en una obra revolucionària, moderna i plenament romàntica. És molt més extensa que les anteriors, i a l’orquestració trobem ja instruments poc habituals com el flautí, el contrafagot, el trombó baix o el triangle. Però la gran revolució està al 4t moviment: a banda d’una innovadora introducció per part de la percussió, el final d’aquesta obra inclou una part coral amb el text Oda a l’Alegria de Friedrich von Schiller.
Després de la interpretació de les vuit simfonies anteriors, l’OCM inicia temporada juntament amb l’Orfeó Català, i celebra l’Any Beethoven amb una de les obres més importants de la història de la música. Una exaltació a la fraternitat entre els pobles del món, ara més vigent que mai.
Abraceu-vos, homes, ara! Un gran bes inflama els cels.
Biografia Orfeó Català
És un dels cors amateurs de referència del país. Amb més de 125 anys d’història, va ser fundat l’any 1891 per Lluís Millet i Amadeu Vives per difondre el repertori coral català i universal amb la màxima excel·lència artística. Al llarg de la seva història, el cor ha estat dirigit per Lluís Millet i Pagès (1891-1941), Francesc Pujol i Pons (1941-1945), Lluís Maria Millet i Millet (1945-1977), Lluís Millet i Loras (1977-1981), Simon Johnson (1981-1983 i 1985-1988), Salvador Mas (1983-1985), Jordi Casas Bayer (1988-1998), Josep Vila i Casañas (1998-2015) i Simon Halsey (2015). Actualment, Simon Halsey n’és el director artístic, Pablo Larraz el director principal i Pau Casan el pianista. Té la seu al Palau de la Música Catalana, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.
L’Orfeó Català ha interpretat les obres més representatives del repertori coral i ha protagonitzant primeres audicions al nostre país, d’obres importants, com la Missa en Si menor de Bach o Les estacions de Haydn. Ha estat dirigit per primeres batutes internacionals: R. Strauss, C. Saint-Saëns, P. Casals, Z. Mehta, F. Brüggen, M. Rostropóvitx, Ch. Dutoit, L. Maazel, D. Barenboim, S. Rattle i G. Dudamel, entre d’altres. Els darrers anys ha debutat a la Konzerthaus de Viena i a la Sala Gulbenkian de Lisboa, ha protagonitzat una gira per Itàlia amb la Mahler Chamber Orchestra, dirigits per D. Gatti, i ha actuat a Londres en dues ocasions, el 2015 al Royal Festival Hall i el 2017 al Royal Albert Hall debutant als Proms.