Desembre 2020
Repertori
W.A. MOZART:
Concert per a piano i orquestra núm. 20, KV 466
Simfonia núm. 41, KV 551 ‘Júpiter’
Intèrprets
Maria João Pires, piano
Orquestra Simfònica Camera Musicae
Tomàs Grau, director
Notes al programa
UN CONCERT QUE SONA A ÒPERA
No, no esteu escoltant Don Giovanni, però ho sembla. Més d’un melòman pot quedar confós a l’escoltar l’inici del Concert per a piano núm. 20, i no només per la tonalitat de re menor que utilitza Wolfgang Amadeus Mozart, igual que a l’òpera i que al conegut Requiem. Aquest concert escrit al 1785 es considera el seu concert per a piano i orquestra més dramàtic i ens trasllada a l’estètica operística de Don Giovanni. Un dels programes destacats de la temporada arriba tocant l’excel·lència de mans d’una de les millors intèrprets mozartianes al piano, Maria João Pires.
Mozart va escriure les seves tres darreres simfonies a l’estiu del 1788. D’aquesta data és doncs la Simfonia núm. 41, l’última de totes. El sobrenom de ‘Júpiter’ va ser idea del músic i empresari Peter Salomon, qui pretenia portar Mozart a una gira per Londres, però la mort del compositor va truncar el viatge. Quatre notes marquen l’inici del darrer moviment, amb una estructura de forma sonata fugada. Un motiu de quatre notes que s’havia utilitzat, en el passat, per altres autors. No obstant, el punt culminant de la simfonia arriba a la coda final: després d’escoltar cinc temes musicals durant tot el moviment, aquests sonen simultàniament d’una manera magistral.
Biografia Maria João Pires
Nascuda el 23 de juliol de 1944 a Lisboa, Maria João Pires va oferir el seu primer concert públic a l’edat de 4 anys; va començar els seus estudis de música i piano amb Camps Coelho i Francine Benoît, continuant-los més tard a Alemanya amb Rosl Schmid i Karl Engel. A més dels seus concerts, ha realitzat enregistraments per a la discogràfica Erato durant quinze anys i Deutsche Grammophon durant vint.
Des de la dècada de 1970, Pires s’ha dedicat a reflectir la influència de l’art en la vida, la comunitat i l’educació, tractant de descobrir noves maneres d’establir aquesta forma de pensar en societat. Busca noves vies, respectant el desenvolupament d’individus i cultures, per fomentar l’intercanvi d’idees.
El 1999 va crear, a Portugal, el Belgais Centre, dedicat a l’estudi de les arts, on Maria João Pires ofereix regularment tallers interdisciplinaris per músics professionals i amants de la música. A la sala de concerts de Belgais es realitzen amb freqüència concerts i enregistraments; en el futur, aquests es compartiran amb la comunitat digital internacional.
Fa sis anys, la pianista va iniciar dos projectes complementaris a Bèlgica: els Cors Partitura, un projecte que crea i desenvolupa cors per a nens d’entorns desafavorits i els Tallers Partitura. Tots aquests projectes tenen com a objectiu crear una dinàmica altruista entre artistes de diferents generacions, proposant una alternativa a un món massa centrat en la competitivitat. Aquests projectes, tallers i filosofia ja s’estan difonent per tot arreu.