Març 2019
Repertori
Dissabte 2 de març:
J. Williams: Star Wars Suite / La Llista de Schindler, “Theme” / E.T., “Flying Theme” / Jurassic Park, “Theme” / Star Wars, “Rey’s Theme”, Episodio VII / Star Wars, “Duel of the Fates”, Episodio I
Diumenge 3 de març:
S. Barber: Adagio del quartet de cordes, opus 11
A. Copland: Quiet City
A. Piazzolla: Aconcagua
Intèrprets
Orquestra Simfònica Camera Musicae
Iñaki Alberdi, acordió (només diumenge)
Tomàs Grau, director
Notes al programa
L’Orquestra Simfònica Camera Musicae participa per primera vegada i amb dos concerts al Festival Musika:Música 2019 de Bilbao, que aquest any està dedicat a l’eix musical Londres-Nova York, i on compartirà escenari amb agrupacions històriques com la BBC Philharmonic i la Orpheus Chamber Orchestra.
En aquesta ocasió l’OCM actuarà a Bilbao sota la batuta del seu director titular Tomàs Grau, qui dirigirà els dos programes previstos per als dies 2 i 3 de març.
El primer dels dos concerts al Festival Musika:Música, tots ells al Palacio Euskalduna, serà el dissabte 2 de març a les 21.45 hores i inclou un programa basat en el compositor americà de bandes sonores John Williams, on s’interpretaran peces de les pel·lícules Star Wars, La Llista de Schindler, E.T. i Jurassic Park.
La participació de l’OCM al festival que organitza la Fundació Bilbao 700 es tanca el diumenge 3 de març a les 20.15 hores amb l’Adagio del Quartet de Cordes de Samuel Barber i la Quiet City de Aaron Compland. Per finalitzar el concert, l’acordionista Iñaki Alberdi es sumarà a l’orquestra per interpretar la meravellosa Aconcagua del compositor Argentí Astor Piazzolla.
També cal destacar la trobada amb artistes que el festival proposa, en aquesta edició l’Orquestra Simfònica Camera Musicae esdevindrà una de les orquestres que presentaran el seu projecte.
Amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull.
Biografia Iñaki Alberdi
Ha col·laborat estretament amb diversos compositors de l’actualitat i ha estrenat obres de Sofia Gubaidulina, Karlheinz Stockhausen, Luis de Pablo, Joan Guinjoan, Gabriel Erkoreka, Ramon Lazkano, Jesús Torres, Alberto Posadas i José María Sánchez-Verdú.
Al 2012 va ser nomenat Gramophon Editor’s Choice Award pel seu disc monogràfic sobre Sofia Gubaidulina al costat de l’Orquestra Simfònica d’Euskadi i Asier Polo, sota la direcció de José Ramón Encinar per a Et’cetera, al 2015 obté el Disc Excepcional Scherzo pel seu cd Conciertos para acordeón y orquesta al costat de l’Orquesta Nacional d’Espanya sota la direcció de Nacho de Pau i el 2017 li atorguen el Melómano de Oro por Sensations per IBS, integrat per transcripcions d’Albéniz, Piazzolla i Soler entre d’altres.
Alberdi ha actuat en sales de concerts i festivals com el Teatre La Fenice, Musikverein (Viena), Sala Arsenal (Metz), Auditorio Nacional (Madrid), Quinzena Musical de Sant Sebastià, Duke Hall (Londres), Hermitage (Sant Petersburg), Ostertoene Festival (Hamburg), Teatre de l’Òpera del Caire, Festival de Tardor de Varsòvia, Filharmònica de Sant Petersburg, Staattsoper Stuttgar, Festival de Música i Dansa de Granada, Biennal de Venècia – Teatre Goldoni, l’Auditori de Barcelona, Mostly Modern Series of Dublin, Teatro Colón de Buenos Aires o Teatre Solís de Montevideo.
Com a solista, Iñaki Alberdi és convidat habitual per orquestres com la Royal Liverpool Philarmonic, Tampere Chamber Orchestra, Orquesta Nacional d’Espanya, Orquesta Ciudad de Granada, Orquesta de RTVE, Filharmonía de Galicia, Orquesta de la Comunidad de Madrid, Orquesta Sinfónica de Bilbao, Orquestra de Cambra Nacional d’Andorra, Orquestra Simfònica de Magnitogorsk, Orquesta Filharmónica de Málaga, Filharmònica de Montevideo i Orquesta Sinfónica de Euskadi, entre d’altres. Ha treballat amb directors com Juanjo Mena, Josep Pons, Pablo González, Cristóbal Halffter, Vasily Petrenko, Adrian Leaper, Pedro Halffter, Alexei Artemiev, Yoav Talmi, Melanie Thiebaut, Nacho de Pau o José Ramón Encinar.
Format en els principals centres europeus obté el primer premi a la Coupe Mondiale (Colmar 1994), el Concurs Permanent de Joventuts Musicals (Valladolid 1996) i es converteix en l’únic acordionista occidental en haver aconseguit el primer premi del Certamen Internacional d’Acordionistes i Bayanistas (Moscou 1995).