Retrat de Constanze Mozart, pintat per Hans Hansen; 1802
Al pare de Mozart no li va agradar mai la promesa del seu fill, Constanze Weber, i només va aprovar les noces amb ella quan la boda ja era inevitable.
No se sap per què Mozart, després de deixar Salzburg i anar-se’n a viure a Viena amb Constanze, va escriure la Gran Missa en do menor, però tot sembla indicar que responia a una promesa que el mateix Mozart es va fer: estrenaria una nova missa a Salzburg si aconseguia portar-hi Constanze com a muller i presentar-la oficialment davant el seu pare.
Finalment, Mozart va assolir el seu propòsit. Va tornar a Salzburg i va estrenar la missa a l’església de Sant Pere el 23 d’octubre de 1783, amb Constanze cantant un dels papers de soprano solista i davant la presència del seu pare Leopold Mozart i Nannerl, la seva estimada germana.
Segons Maynard Solomon, biògrafa del compositor, aquesta missa de bellesa sublim va representar una ofrena d’amor absolut de Mozart a la seva estimada Constanze.
Mozart i Constanze van estar junts fins a la mort del compositor el 1791. Junts van tenir sis fills dels quals només dos van sobreviure a la infantesa. Constanze va morir el 1842 a l’edat de vuitanta anys, després de completar la primera biografia del geni de Salzburg.