Abril 2022
Repertori
W.A. MOZART: Simfonia núm. 36, KV 425 ‘Linz’
W.A. MOZART: Gran Missa en Do Menor, KV 427
Intèrprets
Ulrike Haller, soprano
Elionor Martínez, soprano
Joan Francesc Folqué, tenor
Josep-Ramon Olivé, baríton
Cor Lieder Càmera
Franz Schubert Filharmonia
Salvador Mas, director
Notes al programa
SEMPRE MOZART
El Mestre Salvador Mas interpretarà, acompanyat del Cor Lieder Càmera i quatre solistes catalans, la Gran Missa en Do Menor de Mozart, una de les pàgines més brillants i imaginatives del geni de Salzburg, que compta amb alguns dels corals i àries més fascinants de la història de la música.
__________________________________________________________________________________________
La Missa en Do menor de Mozart és, després del Requiem, la seva obra religiosa més espectacular. Lluny havien quedat aquell grapat de misses “curtes” que l’arquebisbe Colloredo li havia fet compondre quan treballava al seu servei a la cort de Salzburg. Colloredo l’obligava a fer música religiosa funcional: sense floritures, ni repeticions, ni grans masses instrumentals. Mozart, un cop a Viena i ja alliberat d’aquell jou, va compondre aquesta missa plena d’expressivitat on cerca els diferents estats d’ànim que experimenta com a home, entre la llum i la foscor.
Hi aboca tots els recursos tècnics que domina, des de l’estil fugat antic fins les àries en format quasi operístic passant per l’explotació màxima del cor, a vegades a vuit veus. El resultat va ser una obra monumental, impactant i de gran profunditat que va estrenar a Salzburg lluny del palau de l’arquebisbe. De retorn cap a Viena, Mozart va passar uns dies a Linz, on li van demanar que fes un concert. Com que no tenia cap obra a la maleta, va decidir compondre una simfonia que va enllestir en tres dies. La Simfonia Linz respira lluminositat i frescor pels quatre costats: directa, alegre, tècnicament perfecta i amb aquell alè indescriptible que només el geni de Salzburg sabia imprimir a la música.
Biografia Cor Lieder Camera
El so càlid i expressiu, propi i característic de Lieder Càmera, va ser una de les prioritats del treball del seu fundador, Josep Vila i Casañas, l’any 1990 i ha continuat essent així amb els seus successors: Xavier Pastrana i Bitria, Elisenda Carrasco i Ribot i també amb Eduard Vila i Perarnau.
Aquesta peculiar trajectòria fa de Lieder Càmera un cor versàtil, amb una extraordinària flexibilitat interpretativa i una especial capacitat de comunicació amb el públic.
L’interès per la preservació i difusió del patrimoni ha dut el cor a dedicar a la música catalana cinc dels sis CD produïts. L’últim, presentat el maig del 2017, fou l’estrena mundial de la missa a doble cor Sanctus-Benedictus de Josep Vila i Casañas a la Temporada de Cambra 14-15 de L’Auditori, en motiu del XXVè aniversari del cor.
Des de la temporada 12-13 el cor Lieder Càmera és cor adscrit a L’Auditori i Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.
A partir de la temporada 18-19 Lieder Càmera emprèn un projecte particular i ambiciós, sota el lideratge artístic de Josep Vila i Casañas, en el que incorpora cantants professionals a la seva plantilla.