Octubre 2020
Repertori
S. Rakhmàninov: Concert per a piano i orquestra núm. 2, op. 18
J. Brahms: Simfonia núm. 4, op. 98
Intèrprets
Iván Martín, piano
Orquestra Simfònica Camera Musicae
Tomàs Grau, director
Notes al programa
UN FANTASMA ERRANT
En aquest programa trobem reunits dos compositor desubicats del seu temps, Johannes Brahms i Serguei Rakhmàninov. El primer considerat un clàssic entre els romàntics i el segon, el més romàntic entre els clàssics russos. El propi Rakhmàninov es considerava un fantasma errant en un món alienígena.
Un altre punt de connexió entre ambdós compositors són els traumes de les primeres simfonies. Brahms no es va atrevir a escriure una simfonia fins als 43 anys, pressionat per l’ombra del gran Beethoven. El trauma de Rakhmàninov va arribar després del desastre de l’estrena de la primera simfonia que el va portar a tres anys de depressió i bloqueig creatiu.
Aquest Concert per a piano núm. 2 és l’obra que va retornar el compositor rus amb gran èxit al panorama musical. Moltes de les melodies dels seus tres moviments formen part ja de la cultura popular gràcies a cançons com I Think of You i Full Moon and Empty Arma de Frank Sinatra o All by Myself versionada per Celine Dion. Remarcable també l’efecte de campanes a l’inici, molt característic en obres d’altres autors com Aleksandr Borodin o Modest Mússorgski.
Després d’atrevir-se, Brahms, a escriure la primera simfonia, la quarta va arribar relativament aviat. La va composar a l’estiu de 1884. El moment més destacat és la passacaglia del darrer moviment basada en la ciaconna de la Cantata 150 de Johann Sebastian Bach, Meine Tage in den Leiden.
* A causa del context general per la crisi sanitària de la Covid-19, Iván Martín substitueix a Ivo Pogorelich com a solista d’aquest concert. L’OCM i el mestre Pogorelich estan buscant dates per a realitzar diversos concerts plegats la propera temporada.
Biografia Iván Martín
Nascut a Las Palmas de Gran Canària, Iván Martín és ara per ara reconegut per la crítica i el públic com un dels músics més brillants de la seva generació, dins i fora de les nostres fronteres.
Col·labora amb pràcticament la totalitat de les orquestres espanyoles, així com amb l’Orquestra Filharmònica de Londres, Berliner Konzerthausorchester, Wiener Kammerorchester, Orquestra de París, Orquestra Filharmònica d’Estrasburg, Orquestra Simfònica ‘Giuseppe Verdi’ de Milà, Virtuosos de Praga, Orquestra Filharmònica de Hèlsinki, Orquestra Filharmònica de Zagreb, Polish Chamber Orchestra, Simfonia Varsòvia, Orquestra Simfònica de Monterey, Shenzen Symphony Orchestra, Macau Symphony Orchestra, Sun Symphony Orchestra Hanoi, Orquestra Simfònica de Sao Paulo, Filharmònica de Montevideo o l’Orquestra Simfònica de Santiago de Xile, de la mà de directors com Gerd Albrecht, Karel-Mark Chichon, Christoph Eschenbach, Reinhard Goebel, Elias Grandy, Andrew Gurlay, Günter Herbig, Pedro Halffter, Eliahu Inbal, Lü Jia, Vladimir Jurowsky, Christoph König, Jean Jacques Kantorow, Kirill Karabits, Adrian Leaper, Juanjo Mena, John Neschling, Josep Pons, Christophe Rousset, Antoni Ros Marbà, George Pehlivanian, Michael Sanderling, Michael Schønwandt, Clemens Schuldt, Dima Slobodeniouk, Krzysztof Urbański, Antoni Wit o Christian Zacharias.
Recentment han sortit a la llum dos importants projectes discogràfics, un àlbum dedicat a Schubert, Brahms i Bruch al costat dels artistes Natàlia Lomeiko i Yuri Zhislin per al segell Orchid Classics, que ha obtingut cinc estrelles de la prestigiosa revista BBC Magazine, i una col·laboració amb el compositor Joan Valent en un disc per al prestigiós segell Deutsche Grammophon.
Iván Martín ha estat artista en residència de l’Orquestra Filharmònica de Gran Canària i del Centre Cultural Miguel Delibes de Valladolid i és, des de la temporada 2019-20, director titular de l’Orquestra Simfònica de Burgos.