Octubre 2022
Repertori
F. Chopin: Concert per a piano i orquestra núm. 2, op. 21
A. Dvořák: Simfonia núm. 7, op. 70
Intèrprets
Ivo Pogorelich, piano
Franz Schubert Filharmonia
Tomàs Grau, director
Notes al programa
COMPROMÍS MUSICAL
Estrenem temporada amb l’inigualable art del pianista Ivo Pogorelich i el Concert per a piano núm. 2 de Chopin, el compositor que el va convertir en tota una llegenda. Pogorelich és un mite vivent: la seva carrera l’ha dut als millors escenaris del món i continua mostrant el seu art allà on va. La seva manera de tocar i el seu compromís amb la música no solament han creat escola, sinó que han propiciat apassionats debats.
______________________________________________________________________________________
Pogorelich és un mite vivent: la seva carrera l’ha dut als millors escenaris del món i continua mostrant el seu art allà on va. La seva manera de tocar i el seu compromís amb la música no solament han creat escola, sinó que han propiciat pàgines i pàgines de la crítica amb apassionats defensors i confessos detractors.
És un luxe començar la temporada amb ell, un pianista sincer i visceral, que es va donar a conèixer interpretant música de Chopin. Per a la seva actuació amb la nostra orquestra, Pogorelichha triat aquesta obra concertant amb la qual Chopin va conquerir París i va començar a guanyar-se el sobrenom de “poeta del piano”.
Antonin Dvorák va ser nomenat membre d’honor de la Societat Filharmònica de Londres als 43 anys i li van encarregar una simfonia per ser estrenada a la capital britànica. Malgrat que fins a aquell moment les seves obres havien begut principalment del nacionalisme, amb la Setena va despullar-se del tot i va plasmar musicalment les seves passions més profundes: alegria, vitalitat, dolor, esperança.
La Setena de Dvorák és el romanticisme en estat pur, on hi tenen cabuda els extrems de l’emoció, sense oblidar mai els temes bohemis i zíngars que sempre apareixen com una marca en l’ADN de la seva música.
Biografia Ivo Pogorelich
Ivo Pogorelich va néixer a Belgrad el 1958. Als set anys va rebre la seva primera classe de piano i amb dotze anys es va traslladar a Moscou per estudiar piano a l’Escola Central de Música i posteriorment al Conservatori Txaikovski. El 1976 va iniciar estudis intensius amb la cèlebre pianista i professora Aliza Kezeradze, amb la qual es va casar el 1980 i va estar casat fins a la seva mort prematura el 1996. El 1978 Ivo Pogorelich va guanyar el Concurs Internacional de Casagrande a Terni (Itàlia) i el 1980 el Concurs Internacional de Música de Montreal. Tot i això, va ser el premi que no va guanyar el que el va fer mundialment famós. El 1980 es va presentar al Concurs Internacional Chopin de Varsòvia, on la seva eliminació a la tercera volta va desencadenar una ferotge controvèrsia i va atreure l’atenció de tot el món musical cap al pianista.
Des del seu recital de debut al Carnegie Hall de Nova York el 1981, les actuacions d’Ivo Pogorelich han causat sensació a totes les grans sales de concerts del món: als Estats Units, Canadà, Europa, Japó, Amèrica del Sud i Israel. Ha estat convidat per tocar amb nombroses grans orquestres com l’Orquestra Filharmònica de Berlín i l’Orquestra Filharmònica de Viena, totes les orquestres de Londres, l’Orquestra Simfònica de Chicago, l’Orquestra Simfònica de Boston, la Filharmònica de Nova York i l’Orquestra de París . Allà on toqui, les seves superbes interpretacions de la música confirmen l’originalitat del seu talent i intel·lecte. El ‘New York Times’ va escriure, “Ha tocat cada nota exactament, amb tal sentiment, tal expressió, que ell és una orquestra completa”.
Ivo Pogorelich va signar el 1982 un contracte en exclusiva per a Deutsche Grammophon. Ha realitzat més de 15 enregistraments amb DGG com Sonates per a piano de Mozart, Suites de Bach, Sonates per a piano de Liszt i Scriabin i el Concert núm. 1 per a piano de Tchaikovsky. El seu més recent CD, és la Sonata per a piano núm. 2 de Chopin, Ravel Gaspard de la Nuit i la Sonata per a piano núm. 6 de Prokofiev.
En els darrers anys ha tocat repetidament a Europa, Europa de l’Est, Israel, Estats Units i Àsia (Japó, Xina, Taiwan).