Setembre 2019
Repertori
Intèrprets
Notes al programa
LA MÚSICA COM A TERÀPIA
Sense que existís la musicoteràpia com a disciplina, Txaikovski i Schumann experimentaren que la música és un remei imprescindible per pal·liar els terribles efectes que la depressió, en el primer, i el trastorn bipolar, en el segon, els van marcar la vida per complet.
La gestació del concert per a piano de Schumann va tenir lloc després que ell es restablís d’una de les crisis nervioses que, des dels 24 anys, l’afectaren de forma més persistent. El 1846 va reprendre la idea d’escriure un concert per a piano a partir d’una obra anterior, la Fantasia per a piano i orquestra en la menor, afegint-hi dos moviments amb els quals va crear un dels cims del repertori pianístic.
Modest Txaikovski va sentir la que seria l’última composició del seu germà i li va dir que era una simfonia Patetícheskaya. ‘Patètic’ significa que quelcom té un gran contingut emocional, just el que Txaikovski aconsegueix en cadascun dels quatre moviments que componen l’obra: alterar el nostre estat d’ànim i fer-nos sentir des de la tristesa fins a l’alegria, passant per la soledat, la melancolia i l’esperança. A més, es parla d’aquesta peça com una simfonia de l’Ethos, perquè ens explica en detall la personalitat i el caràcter del compositor. Per això, i pel fet que Txaikovski morí nou dies després d’estrenar-la, també ha estat considerada com un ‘testament vital’ i fins i tot com un Rèquiem.
Biografia Judith Jáuregui
Reconeguda com una artista lluminosa, elegant i personal, Judith Jáuregui és una de les joves pianistes més captivadores del moment.
Nascuda a Sant Sebastià, Judith es va iniciar en la música a la seva ciutat natal per després finalitzar els seus estudis a Munic sota la tutela del mestre rus Vadim Suchanov.
Després del seu debut en recital amb tot just 11 anys, en les últimes temporades ha estat rebuda amb entusiasme en sales de referència tant d’Europa com d’Àsia, incloent l’Auditorio Nacional de Madrid, el Palau de la Música de Barcelona i València, el Palacio Euskalduna de Bilbao, el Teatro de la Maestranza de Sevilla o l’Auditori de Saragossa a Espanya, l’Auditori Louvre de París, els Festivals de Piano de la Roque d’Anthéron, Lille o Radio France de Montpeller a França, així com el Southbank Centre de Londres o el Festival Murten Classics de Suïssa.
Judith s’ha incorporat recentment a la llista d’artistes units a Bösendorfer, la prestigiosa casa de pianos austríaca, com Bösendorfer Artist.
Ha girat repetidament en sales principals de la Xina com el NCPA de Beijing, l’Òpera de Guanzghou o el City Theatre de Xangai i va finalitzar una tournée al Japó al costat de l’Orquesta Nacional de Espanya al Suntory Hall de Tòquio.
Així mateix ha col·laborat, entre altres, amb l’Orquestra Simfònica d’Euskadi, Simfònica de Castella i Lleó, Simfònica de Bilbao, Simfònica de Múrcia, Simfònica de Còrdova, Orquestra de la Comunitat de Madrid, Oviedo Filharmonia, Prague PFK Philharmonia, Das Neue Orchester Köln, Simfònica d’Aarhus, Sinfonietta Eslovaca o l’Orquestra Simón Bolívar de Veneçuela.
En la temporada 2019-20 l’esperen, a més de noves dates a Espanya, altres a Alemanya, Japó i els Estats Units.