Febrer 2023
Repertori
W.A. Mozart: Concert per a piano i orquestra núm. 20, KV 466
R. Schumann: Simfonia núm. 4, op. 120
Intèrprets
Alba Ventura, piano
Franz Schubert Filharmonia
Tomàs Grau, director
Notes al programa
Lamentem comunicar-vos que, per una lesió a l’espatlla de Katia Labèque, les germanes Labèque no podran actuar en aquest concert.
Agraïm profundament que la pianista Alba Ventura hagi acceptat la nostra invitació d’última hora i ens acompanyi en aquesta gira de celebració del centenari de la seva mestra, Alicia de Larrocha. La pianista Alba Ventura va ser una de les seves alumnes més destacades a l’Acadèmia Marshall, escola que transmet la tradició pianística d’Enric Granados i Frank Marshall, de la que Ventura és actualment la seva hereva.
Aquest concert formarà part dels actes de la commemoració del centenari del naixement d’Alicia de Larrocha.
______________________________________________________________________________________
No, no esteu escoltant Don Giovanni, però ho sembla. Més d’un melòman pot quedar confós a l’escoltar l’inici del Concert per a piano núm. 20, i no només per la tonalitat de re menor que utilitza Wolfgang Amadeus Mozart, igual que a l’òpera i que al conegut Requiem. Aquest concert escrit al 1785 es considera el seu concert per a piano i orquestra més dramàtic i ens trasllada a l’estètica operística de Don Giovanni.
Robert Schumann va trigar a compondre obres per a orquestra, però quan finalment es va decidir, ja no va parar. Poc després de casar-se, va compondre la Simfonia núm. 4. La seva esposa va escriure: “Per la forma en què es comporta puc veure que serà una altra obra arrencada de les profunditats de la seva ànima”. L’estrena va quedar eclipsada perquè en aquell mateix concert va tocar el duet de pianistes més famós del moment: el format per Clara Schumann i Franz Liszt. Però anys després, Schumann va revisar la simfonia i la va deixar tal com la coneixem avui: una obra plena de llum, escrita des del cor, d’una profunditat colpidora i, alhora, d’una gran popularitat que l’ha acompanyat des del dia de la reestrena.
Biografia Alba Ventura
Nascuda a Barcelona, Alba Ventura va debutar com a solista a l’edat de tretze anys juntament amb l’orquestra de Cadaqués i Sir N. Marriner a San Sebastian i a l’Auditorio Nacional de Música a Madrid.Des de llavors la seva carrera com a solista no ha parat de créixer amb invitacions d’auditoris com el Wigmore Hall, el Barbican i l’Església de St. Martin in the Fields, Concertgebouw d’Àmsterdam, Musikverein, Cité de la Musique de París i la Sala Svetlanovsky de Moscú entre d’altres, havent tocat a més a les principals sales espanyoles. La seva activitat internacional també l’ha portada a actuar als Estats Units, Colòmbia, Argentina, Nova Zelanda i la Xina. Ha estat dirigida per personalitats com Antonini, Harth-Bedoya, Hogwood, Mas, Pons, Oue, Ros Marbà i Vásary, i ha col·laborat amb importants orquestres com la Philharmonia i Hallé, London Mozart Players, Filharmónica Nacional d’Hungria, la Simfònica Nacional Txeca i les principals orquestres espanyoles.
Alba Ventura és, a més, una devota músic de cambra i ha col·laborat, entre d’altres, amb els quartets Brodsky, Takacs i Casals; els violinistes Boris Belkin, Gordan Nikolic, Leticia Moreno, Tai Murray i Lina Tur Bonet; la violinista Isabel Villanueva, i los cellistas David Cohen i Astrig Sironossian. D’entre les disticions rebudes cal destacar el Queen Elizabeth Rosebowl, entregat pel Príncep de Gal·les, el triomf a les audicions internacionals del Young Concert Artist Trust (YCAT), la seva inclusió en el programa Rising Stars que promou ECHO (European Concert Halls Organisation), el Premi IMPULSA de la Fundació Príncep de Girona i la Medalla Albéniz de la Fundació Isaac Albéniz.
El seu anterior disc, Études, és una selecció de vint estudis des de Czerny a Rautavaara i va tenir una gran acollida per part del públic i la crítica. Al 2019 Alba Ventura va empendre la gravació de la integral de les Sonates per a piano de Mozart.
Alba Ventura és professora al Conservatori Superior de Música del Liceu.