Desembre 2019
Repertori
ARVO PÄRT: Festina Lente
ALESSANDRO MARCELLO: Concert per a oboè en Re menor (2n mov)
MARTIN SCHERBER: Simfonia núm. 3 en Si menor
Intèrprets
Orquestra Simfònica Camera Musicae
Pau Roca, oboè
Christoph Schlüren, director
Notes al programa
Qui hagi escoltat simfonies de Martin Scherber, es preguntarà – mentre els compositors d’avantguarda de la seva època lluitaven per “l’alliberació de la música” de totes les corrents tradicionals – per què ell se sentia atret per “semblant” llenguatge musical.
A l’executar peces de música i compondre, aviat va descobrir “què estava tan immers en alguna cosa, com en un embolcall de música, en un embolcall materna de sons. Allà, davant la quotidianitat, la meva consciència era una altra. “Aquestes experiències misterioses per a ell van desembocar en una llarga recerca. Per això, ja en la seva joventut va començar a desenvolupar pràctiques de meditació sobre el món exterior i interior. I aquest perfil es veu reflectit en la seva biografia.
“L’art ha de tenir tal nivell de profunditat, que tota presència i creativitat respiri llibertat i amor humà en el futur.”
Martin Scherber (1972)
Biografia Christoph Schlüren
Nascut a Reutlingen l’any 1961, va començar a tocar el violí al l’edat de deu anys i, uns anys més tard, va començar a compondre música de cambra. Durant els següents anys, va estudiar tradicions musicals indígenes i clàssiques del món, així com formes populars de ball, rock progressiu, jazz-rock i música de fusió. Després de finalitzar els seus estudis l’any 1981, va conèixer a Sergiu Celibidache, amb qui va estudiar fins a la seva defunció l’any 1996.
També va estudiar musicologia, filosofia i història de la ciència a la Universitat de Munic, completant un màster amb una tesi sobre l’estructura musical a Arvo Pärt. A partir de 1994 va treballar com a periodista musical amb especial èmfasi en el descobriment i difusió de música desconeguda. L’any 2002, juntament amb Musikproduktion Höflich a Munic, va fundarRepertoire Explorer, una sèrie de publicacions de treballs rars en partitures d’estudi. L’any 2008 va fundar el segell Aldila Records, on hi exerceix com a director artístic. També ha treballat amb l’Orquestra de Cambra de Ostrobotnia, la Filharmònica de Munic i l’Orquestra de Cambra de Munic.
La música de cambra s’ha convertit en el focus principal del seu treball, on s’ha inspirat no només en els seus estudis amb Celibidache, sinó també en les seves trobades i intercanvis amistosos amb artistes com Murray Perahia, Sándor Végh, Paul Zukofsky, Johnson Edward Kelly i Eberhard Feltz, i amb compositors com Anders Eliasson, Pehr Henrik Nordgren, Karl Michael Komma i Peter Michael Hamel. Des de l’any 2010, quan va fundar l’Orquestra de Cambra Symphonia Momentum, ha treballat cada vegada més com a director d’orquestra amb l’objectiu de combinar música desconeguda amb obres mestres populars.