Novembre 2022
Repertori
Mendelssohn: Obertura de les Hèbrides, op. 26
J. Haydn: Concert per a violoncel i orquestra núm. 1, Hob.VIIb:1
L. van Beethoven: Simfonia núm. 6, op. 68 ‘Pastoral’
Intèrprets
Nadège Rochat, violoncel
Franz Schubert Filharmonia
Thomas Rösner, director
Notes al programa
MÚSICA I NATURA
La natura en el seu màxim esplendor és la protagonista d’aquest concert que ens aproparà a l’essència del classicisme vienès. Veurem el debut de la violoncel·lista suissa Nadège Rochat i tindrem el plaer de comptar amb el director Thomas Rösner, director titular de la Beethoven Philharmonie de Viena, gran expert en l’obra del geni de Bonn.
____________________________________________________________________________________
La natura en el seu màxim esplendor és la protagonista d’aquest concert que ens apropa a l’essència del classicisme vienès. Thomas Rösner, un expert en la música del període del Classicisme — és director de la Beethoven Phiharmonie de Viena—, ens oferirà un programa ple de llum i color.
Mendelssohn va quedar impactat per la natura en el seu estat més feréstec en un viatge que va fer a les Illes Hèbrides d’Escòcia. Allà mateix va començar a escriure aquesta obra dictada directament per la força del mar i del vent.
Haydn va compondre el Concert per a violoncel per al solista de l’orquestra del Príncep Esterhazy, però en algun moment la partitura va desaparèixer. Cent cinquanta anys després es va trobar en un arxiu i, des d’aleshores, forma part del repertori indispensable del violoncel modern: una obra melòdica i virtuosística perfecta per a la jove violoncel·lista suïssa Nadège Rochat.
Beethoven era un amant de la natura i amb la Simfonia núm. 6 va voler retre-li un homenatge. Alguns dels passatges més populars de la música de Beethoven formen part d’aquesta obra, inclosa la rítmica dansa dels pastors, la plàcida escena a la vora del llac i l’espectacular tempesta amb els seus llamps i trons musicals.
Biografia Thomas Rösner
El vienès Thomas Rösner va dirigir el seu primer concert orquestral a l’edat de catorze anys. Va ser una invitació de Fabio Luisi amb l’Orchestre de Suisse Romande que va marcar l’inici de la seva carrera internacional.
Gaudeix de gran èxit a l’òpera i com a director convidat del repertori clàssic i romàntic Vienès i Alemany. Entre els més importants figuren Cosi fan tutte al Teatre de la Monnaie de Brussel·les amb Michael Haneke, Die Zauberflöte amb Robert Lepage al Festival d’Òpera del Quebec, Le nozze di Figaro a Glyndebourne, Fidelio a l’Opernhaus Zürich, Fledermaus a la Semperoper de Dresden, Stuttgart, Houston Grand Opera o Ginebra i Die Königskinder a la Semperoper Dresden i la Bayerische Staatsoper a Mònaco.
Va ser director associat de l’Orquestra Nacional de Bordeus, director musical de l’Orquestra Simfònica Bienne a Suïssa, del Festival Operklosterneuburg a Àustria i és director artístic de la Beethoven Philharmonie a Viena.
Thomas Rösner ha estat convidat per dirigir orquestres com Wiener Symphoniker, Deutsches Sinfonieorchester Berlin, l’Orquestra Mozarteum de Salzburg, Bergen Philharmoni, l’Orquestra de Camera Escosesa, Orquestra Nacional del Capitole de Tolosa, Philharmonia Praga, Varsovia Symphony, Tòquio Symphony i Israel Sinfonietta.
Projectes actuals i futurs inclouen concerts amb la City of Birmingham Symphony Orchestra, l’Orquestra Filharmònica de Varsòvia, Sinfonie Orchester Bern, Rubinstein Filarmònica Lodz, Beijing Symphony, Deajeon Philharmonic, Taipei Symphony Orchestra, Franz Schubert Filharmonia a Barcelona, la Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra i diversos concerts amb la Beethoven Philharmonie a la Konzerthaus de Viena ia Alemanya. A més dirigirà noves producions a l’Òpera Nacional de Riga, al Teatre de Berna i a l’Òpera Nacional d’Strasburg.
Ha enregistrat CD’s amb l’Orquestra Nacional de la Ràdio Polonesa i l’Orquestra Simfònica de Bamberg, la Beethoven Philharmonie, l’Orfeó Català i l’Orquestra Simfònica de Bienne. El CD “Haydn Arias & Overtures” va guanyar el premi Juno a Toronto.