Abril 2019
Repertori
M. Duruflé: Quatre motets sobre temes gregorians
M. Duruflé: Rèquiem, op. 9
Intèrprets
Orquestra Simfònica Camera Musicae
Cor Francesc Valls
Juan de la Rubia, organista
Gemma Coma-Alabert, mezzosoprano
Enric Martínez-Castignani, baríton
Pere Lluís Biosca, director
Notes al programa
El descens a l’infern -anomenat catábasis- és l’argument perfecte per compondre aquest preciós programa musical de Requiem, que, si per als melòmans és una delícia d’estètica melòdica, harmònica, contrapuntística i orquestral, per al qual busca la profunditat espiritual, és el veritable sentit de la mort i resurrecció de Crist, el descens als inferns, per alliberar totes les ànimes preses de l’inframón, i l’Ascensió als Cels com a Rei de l’Univers.
Podrà apreciar-se en la seva escolta que aquest Requiem es basa en la Missa i Ofici de difunts gregorià. Escrit a la memòria del seu pare, el compositor estableix una interessant relació entre la modalitat i mètrica gregorianes i l’evolució del llenguatge musical -polifonía i contrapunt- del s. XX, amb grans influències melòdiques del seu compatriota Claude Debussy.
Maurice Duruflé, igual que el també francès Gabriel Fauré, planteja un Requiem ple de calma, esperança i serenitat, lluny dels habituals tremendismes del segle XIX.
SORTEIG D’ENTRADES
La Sagrada Família vol fer partícip la ciutadania d’aquest concert sortejant 300 entrades dobles a través de les seves xarxes socials. Les inscripcions podran efectuar-se entre el 25 de març i l’1 d’abril a les 10 h en aquest enllaç.
Biografia Cor Francesc Valls
Va ser fundat el novembre del 2003 per tal de participar de forma regular en les misses conventuals a la Catedral de Barcelona, oferint setmanalment un extens repertori de motets i cants polifònics en funció dels textos propis de cada dia litúrgic. Des del gener de 2015 Pere Lluís Biosca n’és el director titular.
El treball del Cor Francesc Valls combina tant la interpretació de la polifonia religiosa de tots els temps com de les obres inèdites dels antics mestres de capella de la Catedral de Barcelona. L’exemple més rellevant d’aquest procés de recuperació el trobem en el Cant de la Sibil·la, on s’ha reconstituït la litúrgia i el vestuari del segle XVI, conservada als arxius capitulars. Anualment s’encarrega un cant final a un compositor de prestigi.
D’entre la seva activitat en concerts i actes públics destaquen la interpretació de l’Òpera Hangman, Hangman al Gran Teatre del Liceu 2007, la participació anual a la missa de Sant Jordi al Palau de la Generalitat, el concert de Quaresma 2013 a Montserrat, el Festival de Pasqua de Cervera 2014, la interpretació escenificada del Cant de la Sibil·la al Duomo de Milà, el juny de 2015, i el Messies de Handel a la Sagrada Família, el desembre de 2015.
El 2017 ha participat en l’espectacle Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat al Festival de Música Antiga dels Pirineus i ha interpretat l’òpera de Purcell Dido & Aeneas amb l’Orquestra Illa de Menorca a Maó.