Març 2019
Repertori
L.v. BEETHOVEN: Obertura ‘Zur Namensfeier’, op. 115
G.F. HÄNDEL: Música per als Reials Focs Artificials, HWV 351
L.v. BEETHOVEN: Simfonia núm. 1, op. 21
Intèrprets
Orquestra Simfònica Camera Musicae
Rinaldo Alessandrini, director
Notes al programa
Zur Namensfeier havia de servir per celebrar el sant de l’emperador Francesc I -el 4 d’octubre se celebra Sant Francesc d’Assís- de l’any 1814, però Beethoven no va acabar l’obra a temps i es va estrenar al desembre. No obstant això, va mantenir en l’obra el ritme festiu, les melodies líriques i el caràcter sumptuós de l’efemèride. Händel sí que va acabar la seva obra a temps, l’abril del 1749, a pesar d’haver acceptat l’encàrrec amb desil·lusió. Fins i tot va tenir la sort de poder sentir els cinc moviments sencers a l’assaig general. El dia en què s’inaugurava amb música i focs artificials l’edifici de fusta encarregat pel rei Jordi II de Gran Bretanya per celebrar la signatura del Tractat d’Aix-la-Chapelle, l’edifici es va acabar incendiant i tot va ser un desastre…
Això avui ja no tornarà a passar: les tres dècades d’experiència de Rinaldo Alessandrini provocaran foc però en forma d’aplaudiments! Aplaudiments que no va aconseguir Beethoven el dia de l’estrena de la seva primera simfonia, que els crítics van considerar una mala barreja de simfonies de Mozart i Haydn amb una modernitat poc comprensible en els ‘tempos’ molt ràpids i les novetats harmòniques.
Els crítics no sempre l’encerten.
Biografia Rinaldo Alessandrini
A més de les seves activitats com a fundador-director del Concerto Italiano, Rinaldo Alessandrini és reconegut com a director d’orquestra i recitals del clavicèmbal, piano i orgue. Està considerat un dels intèrprets més doctes en Monteverdi de tot el món, amb un coneixement i un amor profund pel repertori italià naturalment reflectit en programes que reprodueixen els elements essencials de la música italiana dels segles XVII i XVIII.
Rinaldo ha actuat al Japó, Canadà, Estats Units i a tot Europa, amb una demanda exponencialment creixent per dirigir orquestres a tot el món. Els darrers compromisos com a director d’òpera inclouen l’Orlando de Handel amb l’Òpera Nacional de Gal·les (a Cardiff i a Dresden), el Fairy Queen de Purcell amb la Filharmònica de Berlín, La finta semplice de Mozart a Munic, l’’Orfeo de Gluck, el Figaro de Mozart a Oslo i el Don Giovanni de Mozart a Lieja.
També ha presentat recentment el cicle d’òpera Monteverdi complet a La Scala de Milà, dirigit per Bob Wilson. L’any 2017, Rinaldo Alessandrini i Concerto Italiano van celebrar el 450è aniversari de Monteverdi, amb visites a la Xina, Hong Kong, Austràlia, Japó i els EUA.
Els seus enregistraments (Opus 111, Astrèe, Arcana, Deutsche, harmonia mundi) no només inclouen música italiana, sinó també J.S.Bach i els seus contemporanis. Rinaldo ha obtingut les millors aclamacions per part de la crítica, incloent 5 Gramophone Awards, 2 Grand Prix du Disque, 3 Deutscher Schallplattenpreis, Prix Caecilia, PremioCini i 4 Premis Midem a Cannes.
Rinaldo Alessandrini va ser nomenat Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres pel Ministeri de Cultura de França i, juntament amb el Concerto Italiano, va ser guardonat amb el prestigiós Premi Abbiati de la crítica de música italiana. És l’autor de les edicions Bärenreiter de l’Orfeo i l’Ulisse de Monteverdi.